Minek a férfi a XXI. században?

Abban a kitűntetésben volt részem, hogy társ-műhelyvezetője lehettem a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság úniós projektjének. A 24 hónapos lebonyolítás alatt számos hasonló műhelymunkát szervez a tatai egyesület, amelyek mindegyike a női-férfi esélyegyenlőséget járja körbe. 

Társadalmunkban megfigyelhető a nemi szerepek változása. Pszichológusként a tanult szerepek változásaival foglalkozom. Történelmi mércével mérve 150-200 év egy pillanat, ám ha visszatekintünk ennyit a múltba, elképesztő változásokat tapasztalunk a férfi szerepeket illetően. 

A patriarchális, azaz a férfi jogon alapuló társadalom mára hatalmas változásokon ment keresztül. A nők jogainak kiterjesztése, a fogamzásgátlás fejlődése lehetővé tette a nők egyenrangú munkavégzését, ami felborította az addig szilárd munkamegosztást: a férfi a családfő, előteremti az anyagiakat, a nő a család gondozója, aki gondoskodik a családtagokról, az otthon melegéről, és táplálja a családot, abból amit a családfő megtermel és megkeres. 

Mára természetessé vált, hogy a nők dolgoznak, és a férfiak házi munkát végeznek. S amikor a férfi és a nő családot alapít, akkor az anya is részt vesz a pénzkeresésben, s apa is fürdeti, pelenkázza, óvodába és iskolába viszi a gyermeket, s a szülők – a biológia megszabta határokon belül – tudják helyettesíteni egymást.  A társadalmi egyenlőtlenségek csökkenése magával hozta a férfi – nő közötti versenyszellemet. A férfiaknak, akiknek eddig a férfitársaikkal kellett megküzdeniük a pozícióikért, most a nőkkel is harcolniuk kell. S gyakran élik meg a férfiak a legyőzöttséget, hiszen elvétve találunk már csak olyan szakmát vagy szakterületet, ahol ne jelennének meg a hölgyek, mint versenytársak.  Elindult a nők szerepeinek férfiasodása és a férfiak szerepeinek elnőiesedése. A férfiak egyre csökkenő számban képesek megvédeni magukat, társadalmi szinten mérhetően csökken a férfierő, a férfienergia egy részét ugyanis a nők adják.

Csehák Hajnalka pszichológus
www.lelkititkaink.hu

netwerk

Vélemény, hozzászólás?