2021 novemberében a magyar filmtörténet jeles eseménysorozatára került sor a XX. Lakiteleki Filmszemle keretein belül. Falvak, városok, iskolák televízióinak, filmkészítő közösségek és magánszemélyek rövidfilmjeit várták krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsor kategóriában, melyekből összesen 178 alkotás érkezett az előzsűri asztalára. Végül 34 film jutott tovább a bírálók szempontjai alapján.

Fim, film, film…

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság is meghívást kapott a filmszemlére, mely során külön kategóriába sorolva mutatták be a pályaműveket. A különleges alkalomról Juhász Krisztina, a 27 tagú népfőiskolai küldöttség egyik tagja így írt: „november 17-én, utunk első délutánján ezek közül 7 rövidfilmet néztünk meg, s mint utóbb kiderült, valamennyi díjnyertes alkotás lett. Sokunknak tetszett az „Ahol mégsem kolbászból van a kerítés”, a „Csak ide”, a „Tervek nélkül semmik leszünk”, az „Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása”, a „A magyar puszta madarai”, a „Bahget Iskander, a fény művésze” című alkotás.”

Díjaztunk

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. s az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. mellett Népfőiskolánk is különdíjjal támogatta az „Őrtüzek nyugaton” című filmet Harcsa Béla rendezésében. Az 52 perces alkotás eredeti helyszíneken jelenítette meg az 1921-ben történt eseményeket a nyugat-magyarországi felkelésről: arról a hőstettről szól a film, mely következményképpen Sopron városa és nyolc másik település magyar maradhatott. Néhány száz felkelő azt próbálta megakadályozni, hogy Ausztria megszerezze a 257 m2-nyi nyugat-magyarországi részt. A történet vége a december 14-16-i népszavazás lett, melynek centenáriumát 2021-ben ünnepeljük.    

A filmszemle fénypontját jelentő díjkiosztó ünnepséget a nyertes filmek vetítése (a fődíjat a „Branka” című film érdemelte ki, K. Kovács Ákos rendezésében) és Sára Sándor Kossuth díjas filmrendezőnk szobrának avatása zárta.

A filmszemle összefoglalóját még itt olvashatják: https://nepfolakitelek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4038:xx-lakiteleki-filmszemle-dijazottjai&catid=20&Itemid=171

Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette