A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság negyedik IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) Börzéjét szervezte meg Tatán a mai délelőttön.

Kiknek és miért fontos ez a rendezvény?

A köznevelési törvény előírása szerint 2016-tól az érettségi vizsga megkezdésének feltétele, hogy minden diák 50 órányi közösségi szolgálatot (önkéntes munkát) végezzen középiskolai tanulmányai során. A népfőiskola által kezdeményezett rendezvényeken civil fogadó szervezetek állítják föl standjukat, és várják szeretettel a diákokat, hogy bemutatkozhassanak, felkelthessék tevékenységeik iránt az érdeklődést.

Mint zsák a foltját

A nagyszabású programon színtiszta win-win helyzet alakul ki minden egyes kiállító és a megjelent tanulók között: a civilek személyesen ismertethetik meg szervezetüket, szemléltethetik mindennapi feladataikat, a diáksereg pedig akár a helyszínen választhat a bőséges kínálatból, eldöntheti az önkéntes óráinak eltöltésének módját. Egymásra találnak a felek – éppen úgy, mint – a korábbi IKSZ szlogenünk szerint – zsák megleli a foltját.

25 és 415

S hogy milyen mérleget vonhatunk a mai délelőtt résztvevőit illetően? 25 fogadó szervezetet 415 leendő önkéntes diák látogatott meg, töltött el időt a standok előtt, kötött ismeretséget, alakított ki elköteleződést – ki-ki az érdeklődésének, kiszemelt leendő pályájának megfelelően.

Bízunk abban, hogy sok-sok hasznos, örömmel és jó kedvvel eltöltött önkéntes óra következik most a rendezvénynek köszönhetően a diákjaink és a civil szervezetek gyümölcsöző együttműködése eredményeképpen.

Domai János